Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van sport, cultuur en (holistische) educatie, thuisonderwijs, en meer – een bron van inspiratie voor ouders, leerlingen en leerkrachten die een betekenisvolle reis van leren en groeien omarmen. Laat je informeren en inspireren door onze nieuwsberichten, achtergrondartikelen en interviews en blijf verbonden met onze gedreven en inspirerende organisatie.

In Nederland, net als in vele andere landen, worden de termen ‘onderwijs’ en ‘educatie’ vaak door elkaar gebruikt. Echter, in de Nederlandse context is er een subtiel, maar belangrijk onderscheid tussen deze twee concepten. Dit verschil is niet alleen semantisch van aard, maar heeft ook praktische implicaties voor hoe leren en ontwikkeling worden benaderd en gefaciliteerd. In dit artikel verkennen we de unieke nuances van onderwijs en educatie in Nederland, hun respectievelijke kenmerken, en de rol die ze spelen in de maatschappij.

In dit artikel uit onze “Vijf Vragen” reeks duiken we in de wereld van de academie zoals die werd begrepen en ontwikkeld door de grote denkers Plato en Aristoteles. We onderzoeken hoe hun visies de basis vormden voor wat we vandaag de dag zien als holistische educatie en hoe deze benadering bijdraagt aan de vorming van goed afgeronde, veelzijdige individuen. Aan de hand van vijf kernvragen ontrafelen we de betekenis van ‘academie’ in de context van holistische educatie en verkennen we hoe deze eeuwenoude principes nog steeds resoneren in onze hedendaagse onderwijssystemen.

Educatief nieuws – In de moderne wereld van gespecialiseerde kennis en technologie is er een groeiende beweging die pleit voor een holistische benadering in zowel het onderwijs als in diverse disciplines. ‘Holisme’, een term afgeleid van het Griekse ‘holos’, wat ‘geheel’ betekent, benadrukt het belang van het kijken naar systemen in hun geheel in plaats van enkel de afzonderlijke onderdelen. Deze filosofie wordt toegepast in velden als filosofie, biologie, geneeskunde, psychologie en sociale wetenschappen, waarbij men streeft naar een vollediger begrip van complexe systemen.

Alphen aan den Rijn, 18 juli 2023 – Bij De Filosoof geloven we in de kracht van holistische educatie om jongeren te inspireren en te ondersteunen in hun groei en ontwikkeling. Onze missie is om een rijke leeromgeving te creëren waarin jongeren hun volledige potentieel kunnen ontdekken en zichzelf kunnen ontplooien op het gebied van sport, cultuur en educatie.